Szparagi z szynką parmeńską

Składniki

Szparagi zawijane w prosciutto
500 g zielone szparagi
12 szt. cienkie plastry prosciutto
1 pęczek Baranka sałata

 

Sos cytrynowy
1 szt. jajka
1 łyżeczka musztarda Dijon
1 łyżka sok z cytryny
1 cup olej
2 szczypty sól
1 szczypta świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

Przygotowanie

Gotować szparagi przez 3-5 minut, w zależności od grubości.
Lemon sos: Umieść jajko w gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Olej go, a następnie w zimnej wodzie. Miarka się jajko z łyżeczką w misce. Dodać musztardę i sok z cytryny. Dodać kroplami oleju i zdjąć blendera lub mikserem. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny.
Dodaj szparagi, prosciutto i skropić sosem. Udekorować ewentualnie z sałatką i trochę startej skórki z cytryny.