Sos boloński

Składniki

300 g sos pomidorowy
1 kg orzech ziemny
2 szt. żółte cebule
0,5 szt. por
2 szklanki wino czerwone
5 dl bulion
0,5 dl pietruszki – posiekana
0,5 dl Świeża bazylia – posiekane
0,5 dl Oregano – posiekane
sól i pieprz

Przygotowanie

Mięso smażyć w partiach do ciemnobrązowego koloru  w oliwie. Doprawić solą i pieprzem (ważne, aby uzyskać wszystkie Mince kolor). Smażyć cebulę powoli równomiernie brązowy. Włącz czerwone wino i gotować zestaw.
Wymieszać cebula, por, mielone i sos pomidorowy. Dusić kremową konsystencją. Dodaj oxbuljong i doprawić solą i pieprzem. Zakończ mieszając drobno posiekane zioła. Podawać ze świeżo ugotowanego makaronu i tartym serem wieku.