Panforte

Składniki

75 gramów orzechy laskowe
75 gramów migdały
175 g westchnął
0,5 dl kakao
1 kubek mąka pszenna
0,5 łyżeczki cynamon
1 szczypta goździki
1 szczypta kardamon
1 szczypta imbir mielony
1 szczypta ziemia nutmeg
2 szklanki Lukier
1 kubek miód

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 °. Toast, że orzechy laskowe na 5-10 minut, ostudzić i przetrzeć skórę ręcznikiem. Sparzyć, obrać migdałów. Posiekaj orzechy i migdały grubo i wymieszać z kakao, westchnął, mąką i przyprawami w dużej misce. Podgrzej cukier puder i miód na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Jeśli masz termometru, a następnie gotować bez mieszania, aż termometr wskazuje 115 °. Nie masz termometru, można zrobić kulprov przez upuszczenie kropli cieście w szklance zimnej wody, ciasto jest zakończona, to staje się miękki piłka przy rzucie go między palcami.
Zdjąć garnek z ognia i wymieszać cukier, miód z innymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do 150 °. Grease naczynie ze zdejmowaną obręczą i 20 cm średnicy. Wyciąć okrągły papieru do pieczenia i umieścić w dolnej części formy. Rozłożyć ciasto do formy. Ciasto Piec w środku piekarnika na 35 minut. Niech ciasto ostygnie.