Grilowana Dorada z Panzanella

Składniki

4 szt. mała cała dorada oczyszczone i obrane
sól płatki
oliwą z oliwek

Panzanella

1 szt. dzień-stary chleb
300 g dojrzałe pomidory
2 łyżki kapary
16 szt. liści bazylii
0,5 szt. czerwona cebula (w plastrach)
4 szt. anchois
oliwa z oliwek
cytryny (świeżo wyciśnięty sok)
sól i pieprz

Przygotowanie

Panzanella: Rozgrzej piekarnik do 200 °. Pokroić chleb w kostkę 2×2 cm, zachować szczęśliwy skorupę; obliczyć 08/7 kostki na osobę. Mżawka trochę oliwy na krutongerna i pieczeń aż zaczną brązowy na brzegach. Tern podczas dużych pomidorów oraz zmniejszenie o połowę mniejszego. Umieścić w misce i dodać kapary, bazylia, anchois i czerwoną cebulą, solą i pieprzem. Dodaj gorącą krutongerna i trochę bardziej z oliwek, sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
Pokrój żeberka na fishmonger nie zrobił to i szarpać się skrzela. Przemyć ryby pod zimną wodą, suchej i lekko słony, zarówno na skórze i na wewnętrznej stronie ryby. Grill na około 4 minuty z każdej strony. Sprawdzić, czy są one gotowe, wkładając wykałaczkę w najgrubszej części ryby, przytrzymaj go tam przez 5 sekund, a następnie trzymać się górnej wargi, kij ciepły, ryba jest gotowa. Podawać natychmiast Panzanella.