Bolognese

Składniki

200 g Cała solone mięso wieprzowe
100 g Lardo
2 szt. ząbki czosnku – obrane i posiekane
1 szt. marchew – obrane i posiekane
3 szt. seler – cięcie na kawałki
2 szt. żółte cebule – obrane i drobno posiekane
300 g grubo mielone wieprzowe
300 g grubo mielone cielęce
1 łyżka masło – do smażenia
3 kubki białe wino
3 kubki passata
0,5 szt. nutmeg – tarty
1 cup świeży rozmaryn
100 g wątroba rooster – drobno posiekana
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka świeże oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka sól i pieprz
1000 g Fettuccine – świeże
1 cup Parmigiano Reggiano – tarty

Przygotowanie

Zeszklić wieprzowina na złoty kolor wokół w obszernej puli. Dodaj Lardo, czosnek, marchew i seler i smażyć jeszcze przez kilka minut. Wyciągnij na bok tak długo.
Zeszklić cebula, mielone mięso wieprzowe i cielęce mielone w trochę masła na patelni. Mieszaj od czasu do czasu i polać patelnię, kiedy całe mięso jest brązowy. Wlać wino i pomidory, doprawić gałką muszkatołową i rozmarynu. Niech dusić gulaszu, korzystnie trzy lub cztery godziny pod przykryciem. Dodaj sól i pieprz. Mielenia wieprzowina stronie tak, że jest w dobrym „płatków”.
Smażyć wątroba kogut wokół masła. Sezon gulasz z wątroby, oliwa z oliwek, ocet, oregano, pietruszka, sól i pieprz. Podawać z świeżo gotowane Fettucine i oczywiście tartym parmezanem.